Kjemper for boligdrømmen

Av Simen Mørdre - 18.sep.2007 @ 15:21 - Kommentér

Da vi gikk inn i sommerferien var det knapt noen utenfor det amerikanske obligasjonsmarkedet som visste hva begrepet «subprime» betydde. I høst har subprime vært på de flestes lepper.

 

For mange amerikanere forsvinner nå drømmen om et eget hus. De klarer ikke lenger å betjene avdragene på sine huslån. De er i en situasjon hvor de trolig må flytte ut av det altfor kostbare huset og inn i en sosialbolig.


Kanskje så mange som en million amerikanere kjemper nå om å få beholde huset de har kjøpt. I kjølvannet av de personlige tragediene, med økt gjeld og manglende betalingsevne, har det oppstått en økonomisk nedgangstrend som truer med å dra med seg hele verdensøkonomien. Det er fordi amerikanske hypotekbanker og regionsbanker ikke bare har gitt altfor store lån til låntagere med liten betalingsevne, men disse lånene er så blitt pakket inn og solgt videre i kapitalmarkedet til banker og forsikringsselskaper i Europa og i Asia.

Ettersom utlendingene ikke forsto hvem de amerikanske bankene hadde gitt lånene til forventet de seg høy avkastning. Nå viser det seg at risikoen forbundet med de amerikanske subprime-lånene er mye større enn de fleste trodde bare for noen måneder siden.


Ser etter konkurskandidater
I en globalisert verden tar det ikke lang tid fra en krise utløses på andre siden av Atlanterhavet til den slår inn over det europeiske kapitalmarkedet. Nå sitter kredittekspertene i bankene og lurer på hvem av motpartene som har for mange amerikanske risikolån i bøkene sine, og dermed er konkurskandidater. Tilliten er borte, og angsten rir finansmarkedene.


Konsekvensene er forferdelige. Ettersom bankene nå frykter risiko, vegrer de seg for å yte lån til privatpersoner og selskaper. Derfor blir det dyrere for foretak å hente friske penger til nye investeringer i produkter, fabrikker og arbeidsplasser. For privatpersoner blir lån til hus, biler og andre konsumgoder dyrere. Dermed står vi i fare for at investeringer og konsum faller, noe som betyr at den økonomiske veksten får seg en knekk. Det som begynte som et huslånsproblem i regnskapene til amerikanske regionalbanker kan ende opp med dra med seg hele verdensøkonomien ned.


Børsene faller
De siste månedene har vi daglig blitt møtt med meldinger om børser som faller kraftig, for så å stige nesten like mye neste dag. Vi hører at sentralbankene pumper likviditet inn i banker med store problemlån, og toneangivende sentralbanker har enten senket rentene, eller ikke satt opp rentene, slik markedet trodde for kort tid siden. Noen eksperter mener situasjonen ikke er så dramatisk, og anbefaler å ha is i magen, mens andre forståsegpåere tror dette bare er begynnelsen på en lang og fæl nedtur. Hvor det ender er det nok ingen som vet, som vanlig.


Egg og investeringer

Men når vi plasserer sparepengene inn i kapitalmarkedene må vi huske på at det lureste er å spre pengene i mange investeringsalternativer. På finansspråket heter det diversifisering. En metafor som ofte brukes i denne sammenhengen er at man skal unngå å plassere alle eggene i én kurv. Eggene ligger tryggere i mange kurver. Hva har investeringer og egg til felles? Stikkordet er risiko. Med eggene er det enkelt: Man ønsker å unngå knuste egg. Med investeringer er risikoen knyttet til usikkerheten for hvilken avkastning man oppnår i en gitt periode. Avkastningen svinger. Den kan svinge mye i en aktivaklasse og lite i et annet aktiva, og allikevel kan avkastningen i perioden være identisk for de to. Videre kan den ene investeringen stige i verdi mens den andre faller i en gitt periode. Da er de ikke korrelerte. For å redusere risikoen prøver man å finne aktivaklasser som beveger seg i motsatt retning: de danser i utakt. Da oppnår man at den samlede investeringsporteføljen svinger mindre, og dermed har lavere risiko. Noen investeringer er rentefølsomme, andre er mer råvareprisfølsomme og så videre.

Populære aksjefond
Aksjefond er blitt en populær spareform de siste 20 årene fordi de gir ikke-proffe sparere muligheten til å være i aksjemarkedet med mye lavere risiko enn om de skulle være direkte investert i et fåtall selskaper. Gjennom aksjefond er spareren bedre diversifisert. De siste årene er i tillegg flere alternative investeringsformer blitt introdusert for vanlige sparere. Dette er investeringer som tidligere var forbeholdt de rikeste, eller for institusjonelle investorer med avanserte strategier for å plassere midlene. De nye alternativene er investeringer i eiendomsfond, private equity, hedgefond, shipping, og det siste i rekken er infrastrukturfond. Slike alternative og avanserte investeringer har vokst i popularitet hos den jevne sparer de senere årene. Det har bidratt til at flere sparere nå nyter godt av en mye bedre spredning av risikoen i sine porteføljer, og det gjør de bedre rustet til å møte de rufsete finansmarkedene vi nå er inne i.


Simen Mørdre

Simen Mørdre er administrerende direktør i Acta Holding. Han er født i 1965, og er siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, der han ble uteksaminert i 1989. Han startet sin karriere i Orklas Merkevaredivisjon hvor han først arbeidet som Brand Manager i Helly Hansen, deretter som markedssjef i Stabburet og til slutt som markedsdirektør i Bakers. Han har også fått faglig påfyll på Orklas merkevareskole. Etter dette arbeidet han som markedsdirektør i Skeidar i to år før han ble tilsatt som sjef for DnB og Postbanken på Østlandet. I DnB fikk han siden ansvar for divisjonen som har ansvar for de velstående kundene. Det siste året før Mørdre kom til Acta arbeidet han som Partner i konsulentselskapet Korn/Ferry International.

september 2007
ma ti on to fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             
hits